Jobba med podd – Talet podcast

Podd är ett relativt nytt medium som blivit väldigt populärt. Podd som medium är ett enklare sätt att skapa en egen plattform där människor kan göra sin röst hörd på ett sätt som de själva bestämmer över. Det finns många möjligheter för folkbildningen att jobba med podd. Ett bra exempel på detta är Talet podcast.

Talet podcast

StreetGäris och ABF producerar Talet podcast där syftet är att ger mikrofonen till personer som vanligtvis inte kommer till tals inför en bredare publik – på glesbygd, landsbygd och i förort. Inför inspelningen nominerar personer sig själva eller någon man känner känner till att bli en av våra talare. Talarna går en förberedande studiecirkel som gör dem delaktiga i produktionen och förbereder dem med bland annat retoriska verktyg.

I Talet podcast får får lyssnaren höra berättelser om drömmar, hopp och kamp. I varje avsnitt hörs en berättelse följt av ett eftersnack. Säsongerna släpps under sommaren. Läs mer och lyssna på Talet podcast här: www.streetgaris.se.

Podd och folkbildning

Ett sätt att göra folkbildande podd är att ta fram en studiehandledning till poddavsnitten. Det har till exempel gjorts till Talet podcast. TALA VIDARE är ett studiematerial som utgår ifrån podcastens första fem tal. Tanken är att man samlar ihop en grupp, lyssnar till TALET podcast och samtala kring frågorna. Här kan du ladda ner studiehandledningen: www.webbutik.abf.se/product.

Reflektera!

  • Hur kan du använda podd på ett folkbildande sätt?
  • Kan du komma på några utmaningar med podd och folkbildning? Hur överkommer du de utmaningarna?

Dela

Hiphop som verktyg för makt och inflytande

Hur kan en musikstil, en konstform, en danskultur som hiphopen vara folkbildning?

Höras genom estetiska uttryck

Communitykultur handlar i grunden om att använda konsten och kultur som en kommunikationsväg för att bygga broar människor emellan samt att berätta de historier som inte hörs och syns.

Jobba med podd - Talet podcast

Podd är ett relativt nytt medium som blivit väldigt populärt. Podd som medium är ett enklare sätt att skapa en egen plattform där människor kan göra sin röst hörd på ett sätt som de själva bestämmer över.

Krönika– Communitykultur kan förändra världen av America Vera-Zavala

En inspirerande och kretiv krönika om hur communitykultur kan förändra världen.

Trygga samtal skapar magi

I De förtrycktas pedagogik skriver Paulo Freire om att utbildning gör en av två saker: frigör människor, eller så upprätthåller rådande system.