Dokumentär och spelfilm på landsbygden

Här får du tips på spelfilmer och dokumentärer som handlar om landsbygden.

Spelfilm

Topp 3 (2019)

Sofie Edvardsson och Jakob Nyström

Animerad kortfilm som vunnit pris på en av världens största HBTQ-filmfestivaler i Los Angeles. I filmen möter vi Anton, som går sista året på gymnasiet när han träffar David och blir hals över huvud förälskad. Men räcker kärleken om man vill leva helt olika liv? En bitterljuv romantisk komedi om kärlek, topplistor och framtidsdrömmar i Norrlands inland. Kort om filmen: www.folketsbio.se/film/topp-3/

Äta, sova, dö (2012)

Gabriela Pichler

Filmen kretsar kring 20-åriga Raša som bor med sin sjuka pappa i ett litet samhälle i Skåne. Raša jobbar på fabrik men fabriken varslar och hon blir av med jobbet. Därefter handlar filmen om hur Raša bemöts av arbetsförmedling, tidigare kollegor och nya arbetsplatser.

Amatörer (2018)

Gabriela Pichler/manus av Jonas Hassen Khemiri

Filmen handlar om Lafors – ett svenskt brukssamhälle i desperat behov av nystart. En gnista hopp tänds när en tysk lågpriskedja överväger att etablera sig på orten. 500 nya jobb skulle förändra allt! Musse på kommunen får äran att göra reklamfilmen som ska sälja in Lafors. Men ungdomarna Aida och Dana tar upp fighten och riktar sina mobiler och selfiesticks mot alla som inte får vara med. Kampen om vem som har rätt att berätta Lafors historia har börjat.

Korparna (2017)

Jens Assur

Bygger på Tomas Bannerheds roman. Filmen är ett thrillerdrama på den svenska landsbygden under 1970-talet. Bonden Agne plågas av slitet på gården och av en känsla av att någon vill hans familj illa.

Intervju med Jens Assur: www.svt.se/kultur

Jordgubbslandet (2019)

Wiktor Ericsson

Jordgubbslandet  är en gripande berättelse om kärleken mellan en polsk, gästarbetande pojke och en svensk bonddotter. Den utspelas på de vackra jordgubbsfälten i Blekinge, men skildrar en värld av motsättningar och fördomar.

Fucking Åmål (1998)

Lukas Moodysson

Få svenska filmer har fått sådan genomslagskraft som kärlekshistorien om Agnes och Elin. Ungdomar vallfärdade till biograferna, skrattade, jublade och kände igen sig i tonårens småstadstristess, meningslöshet och frustration.

En man som heter Ove (2015)

Hannes Holm

Ove är en sur och isolerad pensionär som tillbringar sina dagar med att vara regelryttare i kvarteret och besöka sin frus grav. Han har precis gett upp på livet när en osannolik vänskap uppstår mellan honom och hans högljudda nya grannar.

Dokumentär

Raggarjävlar (2019)

Sebastian Ringler

Filmen har beskrivits som vår tids ”Dom kallar oss Mods”, och har både hyllats och sågats av kritikerna. Sami och hans vänner delar både intresset för bilar och att festa hårt. När det är dags för raggarträff sätter sig gänget i bilen och kör mot flera dagars festande och galna upptåg. Kompisarna har döpt sin klubb till Mattsvart och tillsammans med andra raggare i alla åldrar intar de festivalområden över hela Sverige. Raggarjävlar ger en unik inblick i ett bortglömt Sverige och i en subkultur som svartmålats i media under decennier.

Epa (2020)

Fredrik Oskarsson, Jakob Arevärn och Linus Andersson

Musikfestivalen ”Midnight Light Festival” anlitar sju tjejer för att skjutsa festivalens artister i sina epa-traktorer. Under två ljumma sommarnätter får vi en inblick i sju unga tjejers liv, tankar, kultur och drömmar i Norrlands inland. Det blir ungdom, drömmar och motorer i Vilhelmina kommun.

Lgh + bil + allt jag äger (2013)

Clara Boden

Dokumentärfilmen behandlar den svenska urbaniseringsnormen, hur det påverkar individen att leva i världens snabbast urbaniserade land och dikotomin land/stad. Filmen har fått flera priser, och nominerades till en Guldbagge 2015 i kategorin Bästa dokumentär.

Armbryterskan från ensamheten (2004)

Lisa Munthe och Helen Ahlson

Mitt ute i Lapplands ödemark ligger den lilla byn Ensamheten. Här bor 16 personer som alla är släkt med varandra. Det skulle kunna vara som vilken by som helst, om det inte var så att byborna delar en ovanlig passion: alla bryter arm. I Ensamheten bor Heidi Andersson. Hon är 23 år och fyrfaldig världsmästarinna i armbrytning. Gemenskapen i byn har lärt Heidi att ”Ensam är man stark och kan nå långt, men tillsammans är man starkare och når längre”.

Poddtips!

Podden Landet om landsbygdsskildringarna på film. Gamla och nya trender i skildringar av landsbygd. Från hemvändarperspektivet (stad kontra land) till fokus på landsbygdens interna draman.

Länk till programmet: www.landsbygdsnatverket.se

Dela

Dokumentär och spelfilm på landsbygden

Här får du tips på spelfilmer och dokumentärer som handlar om landsbygden.

Litteratur från landsbygden

Här får du tips på skönlitteratur, facklitteratur och serier som utspelar sig eller har koppling till landsbygden.

Radio från förorten

Här får du tips på radioprogram som har förorten som utgångspunkt antingen genom att de utspelar sig där eller genom att de som pratar har en koppling till förorten.

Spelfilm och dokumentär i förorten

Här är tips på spel och dokumentärfilmer som utspelar sig i eller har en koppling till förorten

Tips – Lär känna området du vill verka i

Att känna till andra verksamheter är ett sätt att ta reda på vilka frågor som är aktuella, vilka satsningar som finns och vad som saknas.

Tips för att skapa förtroende

All frivillig folkbildningsverksamhet bygger på ömsesidigt förtroende mellan deltagare och arrangörer.

Tips för långsiktiga samarbeten

Ett lyckat, aktivt och långsiktigt samarbete kan innebära en lång startsträcka. Här finns tips för att skapa IOP avtal.

Tips för samverkan

Här tar vi upp några saker vi tror kan vara viktiga för att gå från första kontakt med nya deltagare till rapportering av av verksamhet.