Dokumentär och spelfilm i förorten

Här är tips på spel- och dokumentärfilmer som utspelar sig i eller har en koppling till förorten.

Dokumentär

Himmel över Flogsta

Viktor Johansson (2015)

Himmel över Flogsta är Viktor Johanssons andra långfilm och uppföljare till 2014 års Under Gottsunda. Filmerna utgör en serie om subkulturer i Uppsala Båda filmerna ligger genremässig mellan spelfilm och dokumentär där Johansson utgått från färdigskrivna karaktärer, men gett stort utrymme för de medverkande att påverka filmresultatet genom improvisation. Filmen spelades in i Uppsalaförorten Flogsta under två månader sommaren 2014.

Älskade Husby

Maud Nycander och Marianne Gustavsson (2020)

Filmens utgångspunkt är Maud Nycanders underbara stillbilder som hon tog för Fryshusets räkning för trettio år sedan då hon fotograferade ungdomar på Fryshuset, men också i deras hemorter, Husby bland andra. De gamla bilderna varvas med nygjorda intervjuer med filmens huvudpersoner. Soledad, en av tonåringarna i Husby på den tiden, barnmorska i dag, var den som kom med filmuppslaget. Hon liksom några av de övriga ungdomarna berättar i filmen om tiden som tonåring i Husby för trettio år sedan och hur deras liv som vuxna sedan kom att gestalta sig.

The Latin Kings (K-Special)

Maud Nycander (2004)

Latin Kings betydelse för den svenska hip hopen kan inte underskattas. De var de verkliga pionjärerna som tog den amerikanska musikstilen från New Yorks svarta förorter till sitt eget norra Botkyrka utanför Stockholm i mitten av 90-talet.

Ortens historia (UR)

Evyn Redar

Åren mellan 1965 – 1975 byggdes en miljon bostäder i Sverige. Projektet kallades miljonprogrammet och skulle lösa Sveriges bostadsbrist genom att förorter till de stora städerna byggdes. Journalisten Evyn Redar undersöker förortens historia och träffar bröderna Salazar som berättar om sin uppväxt i Fittja och hur de har skildrat orten i sin musik. Vi får även höra professorn Håkan Thörn och Irene Molina Vega prata om gentrifiering av förorter och bostadbrist.

Länk till program: www.urplay.se/ortens-historia

Jordbrosviten

Rainer Hartleb (1982-2006)

Jordbrosviten (eller Pizzorna från Jordbro) är en samling dokumentärfilmer av regissör Rainer Hartleb. Sviten innehåller sex filmer om de barn i Stockholmsförorten Jordbro som Hartleb följt från 1972 då de gick i första klass och vidare in i vuxenlivet fram till 2006.

Spelfilm

Dröm Vidare

Rojda Sekerzös (2017)

Mirja måste hitta sin plats efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff. När hon skaffar jobbet som hotellstäderska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mor och sin äldsta vän som alltid varit hennes riktiga familj.

Måste gitt

Ivica Zubac (2017)

Metin bor i en förort. Där gäller de oskrivna lagarna och här har de egna domstolarna alltid sista ordet. En plats där ungdomarna är lika rastlösa som bortglömda. Metins största problem är att han älskar att skriva. Han skriver om allt han ser, hör och gör. Så när han en dag upptäcker att hans dagbok är borta slår paniken till. Han vet att om polisen hittar den så kommer halva Jordbro att åka fast. Skulle den dyka upp hos maffian, ja, då är han död.

Para knas

Nikeisha Andersson (2017)

Från orten ekar längtan efter para medan rika svennar vaskar bubbel helg efter helg på Stockholms innekrogar. Sara och Amida vägrar fastna i para knas och ur vänskap föds idén om ett äventyr bland spilld champagne.

Under Gottsunda

Viktor Johansson (2014)

Under Gottsunda är en film som bygger på Gottsundabors egna berättelser där levda erfarenheter och fantasier skapar en unik filmisk värld. Ljudet är drömsk, fotot sveper med ett känsligt ljus och naturromantiska bilder visar att här finns drömmar, nyfikenhet, besvikelser och glädje som Gottsundaborna bär med sig. I en fragmentarisk filmupplevelse bjuds vi som publik in till en unik vandring igenom Gottsunda som visar oss visar att det är en plats som är mer än en grå betongförort.

Dela

Dokumentär och spelfilm på landsbygden

Här får du tips på spelfilmer och dokumentärer som handlar om landsbygden.

Litteratur från landsbygden

Här får du tips på skönlitteratur, facklitteratur och serier som utspelar sig eller har koppling till landsbygden.

Radio från förorten

Här får du tips på radioprogram som har förorten som utgångspunkt antingen genom att de utspelar sig där eller genom att de som pratar har en koppling till förorten.

Spelfilm och dokumentär i förorten

Här är tips på spel och dokumentärfilmer som utspelar sig i eller har en koppling till förorten

Tips – Lär känna området du vill verka i

Att känna till andra verksamheter är ett sätt att ta reda på vilka frågor som är aktuella, vilka satsningar som finns och vad som saknas.

Tips för att skapa förtroende

All frivillig folkbildningsverksamhet bygger på ömsesidigt förtroende mellan deltagare och arrangörer.

Tips för långsiktiga samarbeten

Ett lyckat, aktivt och långsiktigt samarbete kan innebära en lång startsträcka. Här finns tips för att skapa IOP avtal.

Tips för samverkan

Här tar vi upp några saker vi tror kan vara viktiga för att gå från första kontakt med nya deltagare till rapportering av av verksamhet.