Gör din röst hörd!
Gör din röst hörd! är en satsning för att nå medborgare som vi annars inte når. Satsningen fokuserar på dem som står längst bort från makt och inflytande i vår demokrati.

Grunden för satsningen Gör din röst hörd! är ABFs idéprogram och de riktlinjer som sammanfattas i den här handboken. Utgångspunkten är att ge verktyg, tips och metoder för att skapa framtidstro och egenmakt.
En viktig förutsättning för att arbeta med människor som tappat tron på sin möjlighet att förändra samhället eller sin egen framtid är att vara lyhörd och inkluderande. Det handlar i stor utsträckning om att låta de nya deltagarna känna att de har en plats i ABF. Att dessa grupper känner att folkbildningen ger möjligheter att påverka sitt liv och sina omständigheter. En bra start är att läsa ABFs inkluderingspolicy. Den är en bra grund för att kunna reflektera om just ett hållbart och välkomnande bemötande. Sedan kan du reflektera över din egen roll i bemötande. Fundera över vad du sänder för signaler i ditt eget bemötande? Vad säger våra lokaler om oss? Kolla också in ABFs verktygslåda för inkludering här!
Med Gör din röst hörd! vill ABF bidra till att öka människors möjligheter att själva påverka sina liv. Målet är att människor ska kunna se kopplingen mellan sin egen vardag och hur de på bästa sätt kan komma till tals och påverka det som ligger dem närmast hjärtat.
Ju mer kunskap och insikt som finns om vikten av att engagera sig desto större möjlighet finns också att motverka diskriminering. Strukturell rasism, främlingsfientlighet, marginalisering och andra exkluderande krafter kan på så vis förhindras att ta större plats i Sverige. Det är vår övertygelse att ett samhälle som håller ihop också är ett bättre samhälle för oss alla att leva i.
Filmpresentation om Gör Din Röst Hörd!
Möt Zaynab Ouahabi som presenterar Gör din röst hörd, en handbok om att möta människor där de är och göra ABFs idéprogram verkligt, från förort till landsbygd och glesbygd.
“Det skapar förutsättningar för engagemang och långsiktig förändring, och skapar ett värde att se sig själv som en tillgång i den demokratiska processen”.
”Folkbildningen har en stor uppgift att ta sig an om man vill stärka förtryckta och marginaliserade grupper och samtidigt tillhandahålla arenor för utbyte av erfarenheter och tillfällen att skapa koalitioner mellan grupperna, allianser mot förtryck. Då handlar det inte bara om att säga varsågod, här finns en arena för att mötas, så möts – utan det krävs engagemang och aktivitet, det krävs en aktivt uppsökande verksamhet”
(Folkbildning i en ny tid – sid. 15 – 28, 39).
”Att tro på människors vilja och förmåga att bidra till samhällsutvecklingen och att se dem som subjekt och inte enbart som objekt. Med andra ord: Att välja folkbildningsvägen!”
(Att göra en annan värld möjlig – sid. 23 – 27).
Tips!
Läs mer om ABFs idéprogram.